monro_logo

ŠOLA URBANEGA GLEDALIŠČA

  27sugla

ŠUGLA je šola urbanega gledališča, ki deluje pod našim okriljem. Ustanovili smo jo leta 2007, na njej pa poteka dvoletni program neformalnega izobraževanja. Namenjen je vsem, ki bi radi pridobili znanje in izkušnje za nastopanje in ustvarjanje na ulici, oziroma posameznikom z različnimi umetniškimi izkušnjami in interesi, ki želijo raziskovati svoje performativne sposobnosti, se naučiti novih veščin, si postaviti nove izzive, uporabiti gledališke elemente v kulturno-izobraževalne namene in/ali aktivno delovati na ulici in v družbi.

Izobraževanje in usposabljanje na ŠUGLI poteka v obliki tedenskih ali intenzivnih modulov, ki jih vodijo priznani domači in tuji mentorji z različnih umetniških področij. Udeleženci na modulih spoznajo zakonitosti javnega prostora ter prezentacije in interakcije z občinstvom v njem, pridobijo znanje cirkuških veščin in akrobatike, manipulacije objektov, improvizacije in igre, pa tudi tehnično znanje za nastopanje na ulici. V okviru modulov udeleženci pripravljajo krajše javne intervencije, izobraževanje in usposabljanje na ŠUGLI pa zaključijo s kreiranjem lastne produkcije, s katero se premierno predstavijo na mednarodnem festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica.

Septembra 2018 bomo na ŠUGLO sprejeli novo generacijo udeležencev. Program se bo izvajal v dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani (Vidovdanska 7, vhod na Kotnikovi 4), kjer bodo ob torkih od 16.30 do 19.30 potekali redni tedenski moduli, enkrat mesečno pa tudi intenzivni moduli, ki bodo predvidoma trajali od 3 do 7 dni.

Za več informacij smo na voljo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 041 889 001.  

 

 

 


Sara Šabec, pedagoška vodja kulturno-umetniških projektov v GAM: "Urbano gledališče se dogaja na javnem prostoru in ima tako poleg umetniške vloge tudi politično in družbeno vlogo. S svojo pojavnostjo simbolno spreminja namembnost javnega prostora. Eden glavnih namenov urbanega gledališča pa je tudi privabljanje občinstva, ki se kulturnih prireditev navadno ne udeležujejo in s tem omogočanje demokratične potrošnje umetnosti ter možnosti za njeno soustvarjanje".


 

 

 

 

 
© 2017 GLEDALIŠČE ANE MONRO / Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, Slovenija / +386 (0)59 366 163 / ana.monro@kud-fp.si