29334055748 962201c588 O

Ana Desetnica

Mednarodni festival uličnega gledališča


Karavana umetnikov 21. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2018 je po Sloveniji potovala od 27. junija do 7. julija in obiskala 12 mest: Maribor, Krško, Novo Gorico, Kranj, Ilirsko Bistrico, Šoštanj, Ljubljano, Novo mesto, Ankaran, Sežano, Celje in Škofjo Loko. V dveh festivalskih vikendih je v okviru umetniškega programa 35 umetniških skupin oziroma več kot 100 nastopajočih iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Nemčije, Francije, Italije, Belgije, Velike Britanije, ZDA, Grčije, Litve, Nizozemske, Ukrajine, Mehike, Španije, Avstrije in Kolumbije, izvedlo skoraj 130 različnih ulično-gledaliških, pohodnih, lutkovnih, ognjenih, akrobatskih, zračnih in cirkuških predstav. Ocenjujemo, da si je letošnji festival ogledalo okoli 35.000 gledalcev, pri čemer smo jih v Ljubljani našteli skoraj 18.000.

 

Program je poleg raznolikih predstav za najširše občinstvo obsegal tudi bolj ”sporočilne” predstave, ki tematizirajo odnos človeka do sočloveka, do narave in živih bitij v njej, ter ne nazadnje do umetnosti in kulture, pri čemer mnoge od teh aktivno vključujejo občinstvo in ga nagovarjajo oziroma spodbujajo k razmisleku, odzivu in/ali angažmaju. Celoten festivalski program in kratke opise predstav najdete TUKAJ.

V okviru partnerskega sodelovanja z nemškim festivalom Von Nord nach West smo na Ani Desetnici 2018 gostili umetniški duo Elaboe (predstava Šah Mat), povezali pa smo se tudi z italijanskim festivalom Aprodi. 6. julija so tako v Ljubljani s predstavo Pekel gostovali Baby Gelido (ITA), 28. avgusta pa se bosta umetnici iz skupine Aerial Circus (SLO/HRV) občinstvu v Trstu predstavili z zračnim performansom Aquariom.

Največja predstava Ane Desetnice 2018 je bil ognjeni spektakel Zadnja simfonija nizozemskih in francoskih umetnikov, združenih v skupino Cie. Doedel, ki je bil t. i. otvoritvena predstava na festivalu v Mariboru in Ljubljani, ogledalo pa si ga je skoraj 4.000 ljudi. Posamezne uprizoritve nekaterih manjših predstav domačih in tujih umetnikov so samo v Ljubljani pritegnile od 350 do 500 gledalcev, najbolj obiskane tudi do 700 in več, kot so nam sporočili naši desetničarski kolegi, pa so lepo število obiskovalcev zabeležili tudi v drugih mestih po Sloveniji.

Tudi gradbišče spremenimo v gledališče!

Večmesečna organizacija Ane Desetnice 2018 v Ljubljani je bila podrejena ideji, da jo izvedemo na Slovenski cesti. Ko smo dober teden dni pred začetkom izvedeli, da to ne bo možno, se nam je porodila zamisel, da prizorišča preselimo na Gosposvetsko cesto, na kateri so sicer še potekala prenovitvena dela. Pri tem so nas podprli gospod župan Zoran Janković, Oddelek za kulturo MOL in Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet MOL, za kar smo vsem zelo hvaležni.

Ob tej edinstveni priložnosti, ko je Ana Desetnica prenovljeno cesto v središču svojega domačega mesta napolnila s kulturnimi vsebinami in vanj povabila ljudi še preden so jo odprli za promet, smo se poigrali s podobo Gosposvetske ceste PREJ (tri dni pred festivalom) & POTEM (v času festivala).


Prej 1

Prej 2

Prej 3

 


Potem 1

Potem 2

Potem 3

Kontakt

Goro Osojnik
goro.anamonro@gmail.com
041 723 146

Polona Prosen
polona.anamonro@gmail.com
031 874 443