monro_logo

O GLEDALIŠČU ANE MONRO

 
Gledališče Ane Monro (GAM) sta 17. decembra 1981 ustanovila Andrej Rozman Roza in Marko Kovačič. Skozi desetletja se je ta majhna, a izrazno in umetniško močna gledališka skupina razvila v pomembno producentsko hišo, ki je dejavna na celotnem področju uličnega gledališča. Kreiramo namreč nove produkcije, prenašamo znanje in izkušnje na mlajše generacije ter organiziramo festivale in druge javne dogodke povsod po Sloveniji, vpeti pa smo tudi v mnoga mednarodna sodelovanja. Smo pionirji uličnega gledališča na Slovenskem, obenem pa smo v slovenski prostor vpeljali gledališko improvizacijo in jedko satiro, danes znano kot t. i. monrojevski humor. Ledino smo orali tudi pri organizaciji mednarodnih festivalov uličnega gledališča, pod našim okriljem pa deluje tudi edina šola uličnega gledališča v Sloveniji.
 
Goro Osojnik, vodja GAM: "Naša stavba stoji na štirih stebrih, ki smo jih poimenovali KREACIJA, PRENOS ZNANJA, DIALOG S PUBLIKO IN PROSTOROM ter DOMOVINA IN TUJINA. Noben steber seveda ni monoliten in vsakega tvorijo različne lokalne, vseslovenske in mednarodne vsebine, ki se med sabo prepletajo in dopolnjujejo."
 
 
 
MIT O ANI MONRO
 
Ana Monro je v 30-ih letih 20. stoletja podnevi delala v tobačni tovarni, kjer je zvijala cigare, popoldne in zvečer pa je bila striptizeta v baru Nebotičnik v Ljubljani. Tam je srečala dr. Sergeja Leva, člana literarno navdahnjene skupine, v katerega se je nesrečno zaljubila. Ker njena ljubezen ni bila uslišana, je odšla v kočevske gozdove, od koder se je leta 1982 vrnila z odlokom o ustanovitvi Gledališča Ane Monro, ki naj bo sodobno gledališče, mešanica cirkusa in literarnega gledališča.
 
© 2018 GLEDALIŠČE ANE MONRO / Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, Slovenija / +386 (0)59 366 163 / ana.monro@kud-fp.si